Achtergrond info Zuid-Korea

Scheiding Noord en Zuid-Korea
Tot 1948 vormden Zuid en Noord Korea samen één Korea. In de vorige eeuw is Korea gedurende 35 jaar bezet geweest door Japan.
Na de nederlaag van Japan in 1945 werd het bewind over Korea verdeeld tussen de Sovjet-Unie (Noord) en de Verenigde Staten (Zuid) zoals het van oudsher de legerbasis waren verdeeld over het land.
Als gevolg hiervan werd Korea in 1948 opgedeeld in twee onafhankelijke staten: de Democratische Volksrepubliek Korea, beter bekend als Noord Korea en de Republiek Korea, oftewel Zuid Korea.
Ondanks een oorlog waar Noord-Korea Zuid-Korea heeft binnengevallen met steun van China en Rusland en het Communistisch wilde maken is er in 1953 een Staakt het vuren overeengekomen.

Ondanks vele toenaderingspogingen in de jaren vijftig en latere pogingen zijn de twee staten nog steeds gescheiden. Zuid Korea heeft nog steeds de hoop op vereniging. Zo houden ze een treinstation in gebruik in het grensgebied, waar, zo hopen de Zuid Koreanen, ooit weer de trein door zal rijden naar Noord Korea.
Zuid-Korea ontwikkelde zich, met hulp van de Verenigde staten tot een moderne kapitalistische industriestaat met een snel groeiende economie; Noord-Korea is een dictatuur, met een centraal geleide economie en strevend naar zelfvoorziening.

Zuid-Korea is een Oost-Aziatische natie op de zuidelijk helft van het Koreaanse schiereiland en deelt een van de zwaar bewaakte miltaire grens van de wereld.
Het staat bekend om de groene, heuvelachtige landschappen met veel kersenbloesem bomen en oude Boeddhistische tempels. Daarnaast heeft Zuid-Korea prachtige vissersdopjes aan de kust, subtropische eilanden en high tech steden zoals Seoul.

President:
Moon Jae-in verkozen op 9 mei 2017
Populatie
50.62 miljoen (2015)
Valuta:
South Korean won