Auto huren

In de week dat we in Seoul verbleven hadden we een online reservering gemaakt bij Avis, een Internationaal verhuurbedrijf, een auto voor twee weken. Dus maandag om 12 uur stipt melden we ons bij de verhuurlocatie.

Ze vroeg ons meteen om ons Internationaal rijbewijs, we gaven onze NL rijbewijzen en vertelde dat deze ook Internationaal waren, alles stond er immers op in het Engels en de rijbewijzen corresponderen met de paspoorten. Helaas vertelde ze ons, we moeten het Internationale rijbewijs hebben, de papieren versie.

Ja, die kende we, het veels te dure papiertje van de ANWB waar een paar stempels op staan, een pasfoto en een houdbaarheidsdatum van 1 jaar. Deze hebben we in het verleden meerdere keren gekocht, maar eigenlijk nooit nodig gehad. Na veel overleg en met de manager via de telefoon gesproken, maar Avis was onverbiddelijk, geen Rental car voor ons. Na dit uur van discussiëren en proberen te overtuigen van het echte rijbewijs, wat veel meer waarde heeft dan de papieren versie van de ANWB, kregen we nul op het rekest.

Dus, wat te doen? Met de trein door het land reizen, een ander verhuurbedrijf proberen, nog even in Seoul blijven en dan naar KL vliegen of even op en neer naar Tokyo vliegen om een weekje te verblijven? Of naar de NL ambassade en kijken hoe we tot een oplossing zouden kunnen komen. Kortom opties te over, maar eerst de optie van een nieuw verhuurbedrijf proberen.

We vonden SIXT autohuur, weer zo’n Internationaal verhuurbedrijf, dus wij met onze koffers naar de verhuurlocatie van SIXT. Na twee metrolijnen kwamen we aan bij het gebouw, maar helaas SIXT was niet langer huurder in het pand en was verhuisd naar een nieuwe locatie. Dat was weer even diep inademen en op naar de volgende locatie.

In het gebouw was een Hyundai dealer gevestigd, misschien wisten zij waar de nieuwe locatie van SIXT was. We kwamen binnen en hij bood ons meteen koffie aan. Nee, dankje we sloegen beleefd de koffie af, we hoefden immers alleen te weten waar de nieuwe locatie van SIXT was, of gebruik maken van Wifi zodat we zelf online konden zoeken.

Anthonio (waarschijnlijk de Engelse naam voor Hin Lee Chong) vroeg ons wat we wilden bij SIXT, een auto huren voor twee weken was alles wat we wilde, vertelde we hem.

Hij sprak voor een Zuid-Koreaan goed Engels. Hij scrolde wat door zijn telefoon, appte met iemand en kwam met een oplossing, hij kende wel een verhuurbedrijf (waarschijnlijk een vriend met een auto) die ons een auto kon verhuren voor twee weken. Prima riepen we in koor en we stemden een mooie prijs af, inclusief verzekering.

Het was nog wel even wachten dus hij stelde voor te gaan lunchen. Ook weer prima, als onze auto maar zou komen en we geen internationaal rijbewijs nodig hadden om te huren. Hij liep ons voor naar buiten, we liepen naar een echt Koreaans restaurantje waar hij kletste met de gastvrouw en we konden gaan zitten (op de kussentjes op de grond) want hij had voor ons besteld. Geen idee wat we kregen, maar hij vroeg of we ook varkensvlees aten, dus we namen aan dat er vast varkensvlees geserveerd zou worden. Anthonio ast niet mee, hij moest terug naar de showroom, waar hij de enige was die dag. Hij vertelde dat we rustig aan konden doen, onze auto zou er ongeveer over 45 minuten zijn. Dus we hadden alle tijd om te lunchen.

Na een overheerlijke lunch stond onze auto klaar, De vriend vroeg meteen om ons Internationaal rijbewijs, we gaven hem vol vertrouwen ons Nederlands rijbewijs. De vriend ging naar buiten om te bellen en we zagen onze vakantie al enigszins in het water vallen. Maar gelukkig na 10 minuten kwam hij terug en alles was in orde. Cash or credit card vroegen we nog. Cash was goed en waarschijnlijk de enige manier om te betalen. Even naar de pin en voila, na de auto inspectie, verlieten we na 20 minuten de stad.

De auto heeft een dashboard camera op de voor en op de achterruit en alles wordt vastgelegd tijdens het rijden. Helaas is de navigatie alleen in het Koreaans, Google Maps met autoroutes werkt niet, dus we hebben een offline app uit Korea die ons de weg wijst door het land. Dus we kunnen overal komen met onze auto en mobiel.

Er zijn ongelooflijk veel tunnels te vinden in Zuid-Korea:

Op naar Sokcho onze eerste stop.