Auto kopen in Chili

Auto kopen in Chili
Het kopen van een auto in Chili Het is mogelijk om als toerist een auto in Chili te kopen, alleen gaan er wat zaken aan vooraf die hieronder staan vermeld.

STAP 1
Allereerst moet er een R.U.T. nummer worden aangevraagd bij de Registro Civil e Identificacion.
Een R.U.T. is in Chili nodig voor iedere commerciële transactie. Voor buitenlanders bestaat er een speciale R.U.T. die gratis wordt verstrekt met een geldigheidsduur van drie maanden en drie maal kan worden verlengd.
Iedere ‘comuna’ heeft z’n eigen Registro Civil, voor Santa Lucía vindt u deze op de Alonso de Ovalle 680 (vanaf metro station Santa Lucía rechtdoor via Santa Rosa totdat de straat Alonso de Ovalle kruist).
Vergeet niet uw paspoort mee te nemen en bij de ingang vraagt u naar het formulier Solicitud de Rol Unico Tributario. Het invullen van het formulier neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag; vraag om hulp voor het invullen van de verschillende boxen, daarna kunt u bij de balie uw R.U.T. nummer aanvragen. U moet wel een adres opgeven waar de originele R.U.T. kaartjes naartoe kunnen worden gestuurd, dit kan ook het adres van een Hostal zijn!!!

STAP 2
Nu kunt u beginnen met het zoeken naar een geschikte auto. Dagblad ‘El Mercurio’ is een goed begin met de speciale zondageditie waar heel veel auto’s te koop worden aangeboden. Via deze advertenties kunt u meestal direct de eigenaar van de auto bellen. ‘In Santiago they will sell you a car without the engine’ wordt wel eens gezegd…!!! Online: http://www.mercadolibre.cl/home_visitor.html of www.chileautos.cl

STAP 3
Wanneer u een geschikte auto heeft gevonden is het van groot belang de volgende documenten en autopapieren te checken:
a. Registro nacional de vehiculos motorizados, bekend als de Padrón. Dit is de indentificatie van de auto en er staat op vermeld wie de eigenaar van de auto is.
b. Om te achterhalen hoeveel eigenaars de auto heeft gehad, vraag naar een legaal certificaat Certificado de Anotaciones para vehiculos motorizados om na te gaan of er geen beperkingen zijn om de auto te verkopen. Als de verkoper geen recente kopie van dit certificaat kan laten zien, koop de auto dan niet.
c. Iedere auto-eigenaar moet 1 keer per jaar een belasting betalen, Permiso de circulación. Ga na of dit document volledig is betaald, het bedrag kan namelijk in twee delen worden betaald (maart, september).
d. Auto’s moeten zijn (goed)gekeurd door een erkende garage. Dit bewijs noemt men Revisión Técnica en is geldig voor een jaar.
e. Ook moet de auto een verplichte verzekering hebben voor schade die men veroorzaakt aan andere personen. Dit wordt Seguro Obligatorio genoemd. Ervaring wijst uit dat het een goed idee is om de auto naar een garage te brengen ter keuring voordat u overgaat tot aankoop.
f. Wanneer bovenstaande in orde is, maakt u een deal met de verkoper. Daarna dient u samen met de verkoper naar een notaris te gaan om de transactie te legaliseren. De beambte zal een contract in orde maken en zal naar uw R.U.T. nummer en uw adres in Chili vragen. Dit kost ongeveer 25.000 pesos (36 EUR), wat meestal wordt betaald door de koper. Tevens moet u een overdrachtsbelasting van 1,5% van de aankoopwaarde van de auto betalen. De notaris zal nagaan of de waarde van de auto marktconform is.
Als laatste moet u met de padrón en het aankoopcontract weer naar de Registro Civil e Identificacion om de voormalige eigenaar van de auto om te zetten naar uw naam. Daar dient 25.000 (36 EUR) pesos betaald te worden voor de administratie. Als de auto eenmaal op uw naam staat, zal de padrón per post worden verstuurd. Dit kan wel een aantal weken tot maanden duren.  Bij ons zorgde de notaris voor dit laatste. Dit wil wel zeggen dat je vooraleer je de grens over kunt gaan in een andere registro civiel (terug te vinden in elk dorp) een “copia de transferencia” moet gaan halen (gewoon alle papieren mee hebben en zeggen dat je dit formulier nodig hebt).
Als u gaat reizen dient u in het bezit te zijn van de volgende papieren, ongeacht het feit of de naam van de vorige eigenaar nog op een aantal documenten staat:
1. el padrón
2. permiso de circulación
3. seguro obligatorio
4. revisión técnica
Voor de grensovergang met Argentina heb je deze papieren nodig + een verzekering die geldig is in Agentina. Deze kan je aankopen net voor de grens en in elke grote Argentijnse stad (Degene voor de grens kochten we in Pucon voor 20 EUR (voor 4 dagen) en de tweede was bij San Cristobal Seguros: 4 maanden verzekerd voor 100 EUR aangekocht in Bariloche)
Het koopcontract dat u heeft ontvangen bij de notaris is het bewijs dat u de nieuwe eigenaar van de auto bent, totdat u de nieuwe documenten krijgt opgestuurd. Succes!

Overige
http://www.automovilclub.cl
De Chileense ANWB voor aankoopkeuring, verzekering, wegenwacht, onderhoud en adviezen ed.