Zimbabwe

[google-map-sc width=”200″ height=”200″ align=”right” zoom=”5″]
23 mei 2005

Zimbabwe, Bulawayo

Na hier en daar te hebben geïnformeerd hebben we besloten om onze reis voort te zetten naar Zimbabwe. Het is bekend dat de situatie in het land steeds slechter wordt door Mugabe maar het is verder volkomen veilig.
We zijn via Francistown naar Bulawayo gereden en hebben daar een paar dagen rond gesjouwd. We waren de enige toeristen in de stad (en bijna de enige blanken) wat de mensen daar prachtig vonden.
Overal waar we even stopten om op de kaart te kijken, kwamen de mensen naar ons toe om te vragen hoe het ging en of we hulp nodig hadden.
Tot nu toe zijn we nergens vriendelijkere, behulpzamere mensen tegengekomen dan in Zimbabwe. (Namibië was tot nu toe echt het dieptepunt, daar zijn de mensen nog niet hersteld van de Duitse overheersing, denken we).

Maar Zimbabwe was een echte verademing, ondanks dat de supermarkten leeg begonnen te raken. Met name de basisproducten (brood, melk, meel etc.) waren op.
Er stonden 100den mensen buiten in de rij voor de supermarkten, alleen voor suiker! Luxe producten waren er nog genoeg, maar wel tegen belachelijke prijzen.
20.000 Zim dollar voor een zakje chips bijvoorbeeld, terwijl onze overnachting op de camping nog geen 35.000 Zim dollar was.
We hadden trouwens in Botswana al Zim dollars gewisseld bij een vriendelijke Zimbabwaan, 14.000 Zim dollar tegen 1 USD, bij de banken was de rate 6.200:USD 1, tel uit je winst!

Ook wij hebben in de rij gestaan en wel voor benzine.
Eén keer in de zoveel tijd komt er een tankwagen bij de benzinestations en dan is er weer even benzine, maar verder is er de hele week niets te krijgen.
Daarom staan er dagen lang rijen auto’s voor de pomp en ook langs de kant van de weg, die het niet hebben gehaald tot de pomp.
Wij kregen via de campingbaas een tip van een taxichauffeur die wist waar er benzine te krijgen was en de rij niet zo lang was.
Daar zijn we in een sneltrein vaart heen gereden en netjes achteraan gesloten in de rij totdat we aan de beurt waren.

De mooiste ervaring die we hebben gehad in Zim was de bioscoop.
Deze hebben we per toeval ontdekt in een shoppingmall en we besloten om de volgende dag naar de film te gaan. Toen we daar aankwamen zagen we een enorme rij met mensen voor de deur en wilden al bijna weer omdraaien. Totdat de kaartjesman ons zag en ons herkende van de dag ervoor, en hij wenkte ons naar binnen.
We hoefden van hem niet in de rij te staan en konden als eerste de zaal in.
Gewapend met popcorn zonder suiker of zout en een beker cola zijn we naar binnen gegaan en met veel bravoure stoomde de zaal langzaam vol.
Dit was een geweldige ervaring. In NL moet je stil zijn in de bios, in Zim roepen ze ´Boe´ als de voorvertoning een ouderwets liefdesdrama is en ze het niets vinden.
Later werd er in de film gezoend en de halve zaal was aan het joelen.
Het is in Zim echt interactief kijken, iedereen geeft hardop commentaar, joelt, klapt en lacht aanstekelijk. We hebben meer genoten van de gebeurtenis dan van de film Wink

Verjaardag

Iedereen bedankt die aan mijn verjaardag heeft gedacht,
dit jaar is de dag rustig verlopen en waren er geen tranen en was ik niet chagrijnig 😉
Bedankt voor alle leuke e-cards en mailtje die ik heb ontvangen!!

 

Vorige bericht < Droom

Volgende bericht >  Terug in Zuid-Afrika

 

[nggallery id=19]