Edinburgh

Edinburgh is sinds 1492 de hoofdstad van Schotland en ligt aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk en heeft circa 450.000 inwoners.
Over het algemeen kent Edinburgh, net als de rest van Schotland een gematigd zeeklimaat met relatief zachte winters en zeer koele zomers, al valt er in Edinburgh slechts ongeveer de helft van de neerslag die in Glasgow valt.

Internationale Edinburgh Festival
Edinburgh is bekend van het internationale Edinburgh Festival, een combinatie van diverse muziek- , opera-, dans- en theateruitvoeringen.

Bezienswaardigheden
Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Edinburgh Castle, dat is gebouwd op een vulkanische rots. Op Calton Hill staat een Griekse Akropolis (Edinburgh wordt daarom wel het Athene van het Noorden genoemd.) Edinburgh heeft verder een dierentuin, Edinburgh Zoo en een botanische tuin, Royal Botanic Garden Edinburgh.

Old Town en New Town
De binnenstad van Edinburgh bestaat uit Old Town en New Town. De Old Town bestaat uit een kasteel en een hoofdstraat met stegen in een visgraatpatroon. Deze hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd. De Royal Mile loopt van het kasteel naar Palace of Holyroodhouse en is voornamelijk voorzien van toeristische winkeltjes.

Castle Rock
Het kasteel is gebouwd op een rots (de zogenoemde Castle Rock). De New Town is een schoolvoorbeeld van een zorgvuldig geplande stadsuitbreiding uit de 18e eeuw. Het strekt zich uit rondom de winkelstraten van Princes Street, George Street en Queen Street. De bouwstijl die hier domineert uit de bouwperiode wordt ‘Georgian’ genoemd. Sinds 1995 staan de Old Town en New Town op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Holyrood en Arthur’s Seat
In het zuidoostelijke stuk van de Old Town loopt een 261 ha grote park van het koningspaleis Holyrood omhoog naar de 251 m hoge vulkaankegel Arthur’s Seat. Bovenaan is er een panoramisch uitzicht over de stad, de rivier Forth en de omgeving van de stad. Niet zo ver van de rand van het park ligt het hypermoderne, zich snel ontwikkelende deel van Holyrood rondom het Schotse parlement.

Station Edinburgh Waverley
Het grootste treinstation is Station Edinburgh Waverley, gelegen tussen de Old Town en de New Town. Vanaf Waverley zijn vele bestemmingen in Schotland en Engeland per trein bereikbaar. Nabij Gogar ligt Edinburgh Airport. Vervoer vanaf de stad naar het vliegveld geschiedt met de bus, maar een tramlijn is in aanleg. Deze zou in 2011 moeten openen. Edinburgh krijgt dan voor het eerst sinds 1956 weer een tram.

[ngg_images gallery_ids=”57″ display_type=”ds-nextgen_royalslider”]