Borneo

We zijn in Borneo!
Stond al lang hoog op de lijst van nog te bekijken landen, maar we hadden geen idee wanneer het er van zou komen. En nu zijn we er!

Na een vlucht met KLM naar Kuala Lumpur hebben we bij Air Asia een ticket gekocht naar Kuching, wat in Sarawak ligt. Sarawak en het oostelijke gelegen Sabah vormen het Maleisische deel van Borneo. Het overige (en grootste) deel van Borneo bestaat uit het Indonesische Kalimantan. Maar dat zullen we nu niet gaan bekijken, daarvoor zijn 3 weken te kort 😉

Aangekomen in Kuching hebben we eerst even relaxed aangedaan en hebben per voet het stadje bekeken. We zijn van een schampere 15 graden in minstens 30 graden beland, dus even on stempo aangepast. Inmiddels hebben we al een volledige body massage gehad van 2 uur voor 80 Ringgit (!), en zijn de nagels van de voeten en handen weer helemaal tip top in orde!

Na enige strubbelingen hebben we toch een autoverhuur bedrijf gevonden (tegen een redelijke prijs) wat ons een auto heeft verhuurd die we in Kota Kinabalu kunnen achterlaten, waarmee we door Brunei mogen en we met Credit Card konden betalen. Het had even wat voeten in de aarde na een misverstand met de conciërge, maar uiteindelijk komt alles goed!

We rijden nu in grote koektrommel, een prachtige 1000 cc automaat waar we Borneo mee gaan doorkruisen. Onze eerste stop was de jungle, Bako National Park waar we ons koektrommeltje hebben geparkeerd bij de rivier, omdat je alleen per boot dit park kan bereiken.

Wat een prachtig park en wat een heerlijk stukje varen op de rivier die in een keer uitkwam op de Zuid Chinese Zee. Daar aangekomen hebben we een meteen wat apen gespot, de kleine ondeugende aapjes die overal rondlopen en zodra ze eten in het vizier krijgen alles proberen te pakken waar ze met hun kleine handjes bijkunnen. Niets is veilig voor ze, geen bord met noodles, maar ook geen blikjes die ze eigenhandig kunnen openmaken. Helaas dit hoort ook bij het parkleven.

Na even af te koelen op het terras van het hoofdgebouw, kwamen we erachter dat bij de bomen op het strand DE Neusaap, de beroemde aap van het park in de boom zat. Wat een mazzel!
Een fotogenieke aap die zich graag laat fotograferen als je de foto’s bekijkt, maar het kan ook aan de fotograaf liggen die misschien wel dat ene shot zo precies en mooi heeft genomen.

’s avonds hebben we een nightwalk gelopen, dan loop je met z’n allen en drie gidsen met allemaal zaklampen over een trail, superspannend om zo door de jungle te lopen! Echt een belevenis, we hebben onderweg veel verschillende spinnen gespot, kleine gekleurde kikkertjes die lawaai maken voor tien en ook nog een Aziatische Cobra gespot een viper die in de boom lag te slapen.
Dus zweten van de spanning en een keertje niet van de hitte :-).

Na twee nachtjes slapen in de jungle, zonder wifi, zijn we weer naar Kuching gereden en hebben daar weer een nachtje doorgebracht. Vandaag zijn we naar de Oerang Oetangs geweest, zo gaaf! Deze leven semi in het wild, er zijn 27 oerang oetangs en voedertijden zijn elke dag om 9 en 3 uur. Ze kunnen komen als ze honger hebben en worden dan gevoerd met bananen, zoete aardappel, ananas en gekookte eieren (?). Je mag het park op deze tijden in en als je geluk hebt zie je er 1 of meer en als je pech hebt geen enkele, het blijft de natuur.

Wij hadden pech en geluk, hand in hand vandaag. We kwamen aan en er bleek (achteraf) een Zweedse beroemdheid (onze Floortje Dessing) zeg maar die aan het filmen was met de oerang oetangs en zagen er meteen 4 dei uit haar hand aten, zo gaaf.

Toen we met z’n allen naar de voederplek werden geleid kwam er eentje aansjokken en was binnen 5 minuten weer weg, daarna ging iedereen weg want ze waren met de bus (wij met onze eigen koektrommel) en konden nog even blijven.
Daarna gingen ze nog meer filmen met een kleine met de moeder die ze ook weer ging voeren en konden we ook weer heel dichtbij komen. We hebben prachtige foto’s kunnen maken en de ervaring was overweldigend.
Op Sumatra waren de Oerangs anders van kleur en deze waren donkerder, maar zeker niet minder prachtig en imposant!

Ja, wat doen we nog meer op zo’n dag? Je raadt het al. Eten natuurlijk en alles uitproberen wat we nog niet kennen, met alle voorzorgsmaatregelen van dien natuurlijk!

Morgen staat Sibu op het programma en gaan we een ritje maken.

Enjoy de pictures!

7 gedachten over “Borneo”

  1. Dame en heer, dit ziet er weer goed uit! Mooie verhalen ook weer. Fantastisch wat jullie zien qua flora en fauna. Indrukwekkend.
    Enjoy!

  2. Alweer bijna een week van huis en jullie hebben het zo te lezen en te zien weer fantastisch!
    Geniet ervan, liefs uit Arnhem

  3. Lieve allebei,

    Wat zijn er toch een mooie plekjes op aarde. Geweldig om jullie avonturen weer van de zijlijn te mogen meebeleven. Wat hebben jullie al veel apen gezien! Gaaf, zo’n neusaap voor de camera. Wat een gevaarte, die neus, haha. Maar de oerang oetans blijven toch wel het summum. Wat zijn ze prachtig! Daar word je stil van. Geniet van jullie prachtige reis. Dikke kus vanuit Opijnen.

  4. Mooie foto’s en mooi reisblog. Ben ze allemaal met veel plezier aan het lezen. Karen en ik zijn maar reisamateurs wanneer ik jullie verhalen lees 😉 Selamat Jalan en geniet er lekker van. grtjs, Gideon (Buurman Leen en Bep)

Reacties zijn gesloten.