Carnaval in Bolivia en Peru

[google-map-sc width=”200″ height=”200″ align=”right” zoom=”4″]Na enkele dagen een beetje te hebben doorgereden zijn we inmiddels aanbeland in Cusco, Peru.

We zijn van de Salar de Uyuni, de zoutvlakte naar Potosi en daarna verder naar Sucre gereden.
Sucre is het best bewaarde koloniale stadje van Bolivia. Een mooi groot Plaza des Armas omringd met bomen en met een schitterend hotel met uitzicht over het plein.
Daar zijn we twee dagen heerlijk bijgekomen en hebben daar het begin van de carnaval meegemaakt.

In alle steden (ook waar we later kwamen) is het een gebruik tijdens carnaval om elkaar nat te gooien, dit kan met waterballonnen, met een groot plastic waterpistool, maar je kan ook nat gespoten worden met schuim. Het maakt niet uit wie of wat je raakt, want het mag allemaal.

Wij hebben een middag zitten kijken op Plaza des Armas hoe de jongens tegen de meisje en visa versa elkaar aan het nat gooien waren met waterballonen. Het was niet zo warm dat de kapot spattende ballonnetjes verkoeling gaven, sommige meiden waren drijfnat.

’s avonds hebben we een optocht meegemaakt van verschillende groepen dansende vrouwen met daarachter telkens de fanfare. Dit was de donderdag voor carnaval.
Iedereen vertelde ons dat we naar Oruro moesten gaan omdat daar het carnaval écht werd gevierd. Deze stad lag precies op de route, dus dat kwam mooi uit. Maar toen we eenmaal aankwamen, was alles vol, de hotels, de straten, alles was erg druk en het regende, dus we hebben de voorbereidingen gezien en zijn toen verder gereden. De stad was niet aan ons besteed.

De volgende dag kwamen we aan in La Paz, machtig gezicht om de stad van boven af te zien, alles is in een kloof gebouwd. Huizen op alle mogelijke manieren zijn tegen de berg gebouwd. We hebben als toerist door La Paz gereden, vele kinderen liepen daar in carnavals kleren en ook hier waren ze elkaar bestoken met waterpistolen en schuimbussen.

Maar ineens begon het zo hard te regenen dat alles en iedereen doorweekt was. We hebben in het 5-sterren hotel Ritz geluncht en zijn na een middag door de stad gereden te hebben, vertrokken naar Copacabana aan het Titicaca meer. et grootste meer van Zuid-Amerika wat Bolivia deelt met Peru.
We hebben nog enkele optochten in de buitenwijken van La Paz mee kunnen maken, toen eenmaal de bui weer over was en hebben daarna de drukte van de grote stad achter ons gelaten.

Vanuit Copacabana zijn we het volgende land ingereden, Peru. Na vele problemen aan de grens (onze auto was illegaal in het land, we hadden een formulier moeten hebben), politie die ons af wilde zetten voor geld natuurlijk, en dreigementen dat we terug moesten na La Paz, mochten we na 1,5 uur eindelijk Peru in.
In Peru hebben ze ons daadwerkelijk wat dollars lichter gemaakt omdat we geen verzekering hadden en daarna zijn we 7 keer (!) aangehouden door de politie alvorens we een slaapplek hebben kunnen vinden in niemandsland. Inmiddels hebben we de verplichte verzekering die we nodig hadden voor Peru en onze kentekenplaat aan de voorkant laten maken, dus nu is alles weer helemaal prima in orde.

[ngg_images gallery_ids=”94″ display_type=”ds-nextgen_royalslider”]

1 gedachte over “Carnaval in Bolivia en Peru”

  1. Hoi Remko & Nicole,
    Zo ‘even’ de achterstand ingehaald en kijken waar jullie zijn beland. We genieten van de uitgebreide beschrijvingen; jullie maken wel heel wat mee zeg en wat een schitterende foto’s! Opvallend is de geweldige ruimte en ruige schoonheid van de natuur. De verwelkoming van het asfalt kan ik me goed voorstellen, ik krijg al rugpijn als ik denk aan al dat gerammel! Tusco in Peru is ons bekend we (kerk) sponsoren daar een school voor gehandicapte kinderen. De dochter van onze vriendin uit Weteringbrug heeft daar een paar jaar gewerkt en heeft daar nog steeds een goed contact.
    Hier gaat alles weer goed,Stiny is behoorlijk ziek geweest, maar gelukkig herstellende. We hebben de winter achter de rug en het is vandaag prachtig zonnig weer, lekker om er op uit te gaan. Hou je haaks!
    Hartelijke groeten van Stiny en Peter

Reacties zijn gesloten.