Chengdu en de panda’s

Chengdu, home of de panda’s!

We zijn van Xi’an naar Chengdu gevlogen om de de panda’s te zien, het is maar een uurtje vliegen vanaf Xi’an, dus prima te doen. We hebben in Chengdu een prachtig hotel geboekt vlakbij het Chengdu Panda Base, waarvan het hotel een gratis shuttle gaat. De taxi van het vliegveld doet er nog langer over dan de vlucht.

Waar ze in Xi’an de hele dag door toeteren, de stad erg stoffig is en de wegen druk zijn, is het in Chengdu wat minder druk en kunnen ze iets beter, ik zeg, iets beter rijden. Waar je in NL als voetganger beschermd bent, dan moet je hier oppassen want ze rijden ze zo van je slippers. Ook als het groen is. Dus oppassen geblazen. Door rood lopen ze niet en als wij dit doen vallen de Chinese monden open.

We hebben al vaak gemerkt dat ze op alles ja zeggen, als je vraagt is dit thee en je wijst naar de thermoskan, knikken ze vol overtuiging ja. Maar schenken ze (wat we denken) sojamelk in je kommetje.
Als je ijs besteld voor in je Gin Tonic op de kamer, komen ze met flesjes water aan. Elke dag is weer anders en de regels veranderen per stad / provincie, maar over het algemeen zijn ze ontzettend vriendelijk en willen ze je allemaal helpen en zonder de hand op te houden voor fooi.
Als je exit plaatsen vraagt voor het vliegtuig zeggen ze yes, maar uiteindelijk zit je gewoon op plaats 50 bij het raam en is de exit ergens voorin. Gelukkig zijn de maatschappijen goed en zit Rem niet klem.

Overal kan je heet water tanken, voor je bakje noedels of thee, dus meteen aan de gewoonte meedoen en we sjouwen nu ook zo’n thermobeker mee en vullen deze met de theezakjes van de hotelkamer die we hebben meegenomen. We blijven op de kleintjes letten.

Op veel plaatsen is thee duurder dan bier, en is thee en koffie overal eigenlijk duur. Op het vliegveld kwam de cappuccino op omgerekend zo’n 8,5 euro, duurder dan in Florence of Sienna! Thee is denken we duur doordat het echte theeblaadjes zijn die je krijgt. We weten nu waarom we in het Westen theezakjes hebben ontworpen, anders ben je de hele dag die blaadjes uit je mond aan het halen!

Maar goed, het leven is hier anders dan we hadden voorgesteld toen we thuis waren, ook al konden we er niet echt een voorstelling van maken. We slapen als een koningspaar in de 4 en 5-sterren hotels. Eten in de restaurantjes en in foodcourts en op de markjes is goedkoop. Lunch van wat bapao kost zo’n eur 1,50 waar je met z’n tweeën vol van zit. In de stad maken ze een ananas schoon en delen deze in vieren, prikken dit stuk aan een stokje en leggen ze in het water en vragen hier zo’n 30 cent voor. Heerlijk zo’n stuk verse ananas na een pittige lunch.

De restaurants in de hotels zijn duur in vergelijking met deze prijzen, maar over het algemeen nog goedkoop vergeleken met Europese prijzen. Maar zal ook wel komen door het aantal sterren wat op de gevel prijkt van het hotel. Het eten is lekker, maar we zijn dan ook kieskeurig en als het er niet goed uit ziet, of je ziet dan dat het poten zijn van een varken, geit of kip, dan laten we dat lekker liggen waar het ligt.

Ook hebben we nu al twee keer een ‘nep’ taxi gehad, gewoon iemand die je even naar de andere kant van de stad brengt in Xi’an van de waterfontein naar de moslimwijk of zelfs naar het airport vanaf Chengdu downtown. Duur zijn deze taxi’s niet en het is prima als de andere taxi’s niet beschikbaar zijn.

Maar Chendu en de panda’s, de pandas ’s zijn bijna uitgestorven en iedereen kent de panda’s als het logo van WNF. Dit centrum is lang geleden opgezet met 6 panda’s inmiddels zijn er 333 panda’s uit voortgekomen. We hebben er in net centrum enkele voor het eerst in het echt kunnen zien.
In het wild leven er nog minder dan 1.000 (!). De panda’s zijn erg gevoelig voor allerlei bacteriën en ziekten, dus voorzichtigheid is geboden. ze zitten in mooie omheiningen waar je ze van een afstand (net zoals in de dierentuin) kan zien. Dit is bijna de enige (als het niet de enige plek) op deze wereld waar je zoveel panda’s kan bewonderen van dichtbij.

Omdat onze volgende vlucht pas om 21.15 uur gaat hebben het centrum 2 x kunnen bezoeken, want het was zeker de moeite waard om nogmaals te gaan. Dus 2 x zoveel foto’s (voor de liefhebber).

Chengdu, de stad van de panda’s, weer eentje van de buckitlist af!

4 gedachten over “Chengdu en de panda’s”

 1. Leen en Bep

  Wat schattig zien ze er uit, de panda’s. Stuk voor stuk prachtige plaatjes. We genieten ervan en vinden het leuk een beetje mee te reizen, vanuit de “luie stoel”. Het eten ziet er wat ondefinieerbaar uit. Is het wel lekker?
  Liefs uit Arnhem

 2. Stoere foto van Remko met die chinese meisjes. Trouwens ook jij, Nicole, staat er leuk op. Al een aantal dagen geen berichtje meer gehad via Runkeeper ! Liefs ditmaal vanuit Beers

 3. Wow, wat een cuties zeg die panda’s. Kunnen jullie er eentje voor me meenemen :-)! Echt super cool om er zoveel in levende lijve te kunnen bewonderen!

  Xxxx,
  Siska

 4. Ah… wat een schatjes die panda’s! Echte knuffelbeertjes waar je naar kunt blijven kijken. Ben echt wel jaloers op jullie!! En dan dat bruine beertje; wat een dotje zoals ‘ie in de boom slaapt. Liefs.

Reacties zijn gesloten.