De Sani op weg naar huis

Zimbabwe, Victoria Falls

Nee, ook de tweede keer hebben we geen geluk bij de grens en we moeten helaas Kenia maar laten voor wat het is. Dus de Sani is weer blij dat hij naar huis toe kan en eindelijk weer eens even een prof onder de motorkap laten kijken die ’m een service kan geven.
We hebben wel al nieuwe banden onder de auto laten zetten, want inmiddels hebben we alweer zo´n 25.000 km gereden hier in Afrika.

De dagen na ons laatste berichtje hebben we vlak onder Dar Es Salaam op het strand gekampeerd. Daarvoor moesten we met een pontje overvaren, zie foto. Weer een ervaring om nooit te vergeten, met 8 auto’s en minstens 200 mensen op een pontje…
Het zeewater was badkuip warm en we hebben ouderwets schelpen gezocht op het strand. We kunnen sindsdien ook op houtsvuur alles koken, (dat verkopen ze overal langs de kant van de weg) We gebruiken nog alleen nog wel lucifers om het vuur aan te maken, dus nu nog met vuursteentjes en kunnen we ons opgeven voor Robinson… zijn we weer 3 maanden onder de pannen 😉

We zijn van Dar naar Malawi gereden, deze keer langs het meer dat voor ons net een zee leek. Helaas zit er in het meer Bilharzia, dus zwemmen konden we maar beter vergeten. Deze keer ook geen ruzie met de politie, we hebben onze favoriete afleidingstruc vaak gebruikt: Nog voordat de politieagent iets gaat zeggen meteen vragen waar we in hemelsnaam zijn en of hij ons kan helpen de weg te vinden naar de camping.
Hij vergeet dan meteen wat hij ook al weer wilde vragen en dat hij onze auto wilde controleren. Werkt perfect elke keer weer!

Op dit moment zijn we in Livingstone bij de Victoria Falls, nog geen 3 km van Stanley af…
We bekijken Livingstone nu met heel andere ogen, deze tweede keer en we weten nu wel wat er te krijgen en te kopen is: er is genoeg te krijgen en te zien, leuke barretjes, campings en zelfs een casino… een heel ander plaatje dan dat ons toen werd voorgespiegeld door Stanley. We vinden nog steeds dat we de juiste keuze gemaakt hebben door toen weg te gaan, maar we weten nu eindelijk waar we die twee weken hebben doorgebracht!
Morgen gaan we naar de Zimbabwaanse kant van de Falls en kijken hoever de koers van de Zimdollar nu weer gedaald is.

**

Inmiddels zijn we alweer voor de derde keer in Zimbabwe dit jaar en de koers is wel degelijk weer gedaald in de afgelopen maanden, in mei was de officiële koers nog 1 op 6.000, in september, 1 op 24.000 en nu zelfs 1 op 60.000, devaluatie ten top…

De falls aan de Zambiaanse kant zijn zo droog dat Manneke Pis nog meer water produceert, dus we zijn blij dat we de watervallen al in maart gezien hebben.

Victoria falls, het dorpje aan de Zimbabwaanse kant van de Falls is echt ontwikkeld voor toerisme, waar de Zambiaanse kant nog niets is behalve het bouwen van ‘upmarket’ lodges, is hier van vroeger uit wel veel gebouwd door de Engelsen.
Hier kun je gewoon op straat lopen en gezellig door het stadje wandelen. We dachten dat er geen toerist te vinden was, maar niets is minder waar. Busladingen vol die zich gelukkig niet laten weerhouden om naar Zimbabwe te gaan. De bevolking is in ieder geval wel geholpen door het aantal toeristen door de uitgaven die ze doen aan souvenirs, eten & drinken.
Aan deze kant van de falls staat ook mooiste hotel van Afrika, misschien wel het mooiste hotel dat we ooit gezien hebben, qua stijl, interieur en locatie.
Het Victoria Falls Hotel, ooit gebouwd in 1901 en nu uitgegroeid tot een hotel van internationale klasse. Als Stanley met vijf sterren wegkomt, heeft dit hotel de hele melkweg tot zijn beschikking.
Wij hebben onze miljoenen aangewend om eens lekker uit eten te gaan in dit mooiste hotel ever, helemaal in Victoriaanse stijl en met uitzicht op de brug tussen Zimbabwe en Zambia. We konden eigenlijk niet eten hier omdat we een bewijs van de bank moesten hebben dat we gewisseld hadden bij een officieel wisselkantoor of bank. Maar na enige navraag van onze Maître D’, konden we wel in Zim dollars betalen en we hebben heerlijk zitten smullen met een flesje Zimbabwaanse rosé!

[ngg_images gallery_ids=”41″ display_type=”ds-nextgen_royalslider”]