Ecuador

[google-map-sc width=”200″ height=”200″ align=”right” zoom=”5″]Ecuador, het land met een mooie exotische naam en het klonk altijd ver weg toen we onze reis aan het bekijken waren. Hadden we echt verwacht dat we hier een keer in onze eigen auto zouden rijden? Nee, we hoopten wel dat we hier zouden komen, maar rijdend in onze eigen Fjord?

Maar goed, inmiddels hebben we al een paar dagen door dit (ook weer) schitterende land gereden. Vanuit een snikheet Peru aan de kust naar het binnenland van Ecuador naar Cuenca. Alwaar we op onze slippertjes en korte broek aankwamen en daar mensen in winterjassen liepen.

De grensovergang is voor de eerste keer een makkelijke geweest, alhoewel het kopen van het verzekering nog enige voeten in de aarde had om een kantoortje te vinden waar ze deze verkochten. Maar uiteindelijk op aanwijzingen van douanepersoneel en een politieagent die voor ons uit reed naar het kantoortje hebben we de bewuste verzekering kunnen kopen. Iedereen is behulpzaam en wil je graag helpen dus dat scheelt al veel.

Cuenca, wordt ook wel Athene van Ecuador of Athene van de Andes genoemd. In 1999 werd het stadscentrum opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Deze stad stad letterlijk vol met kerken, op elke hoek van de straat staat wel een kerk. Elke kerk heeft weer zijn eigen ‘inrichting’ van sober tot weelde.

We hebben daar het weekend doorgebracht en op zondagochtend waren overal kerkdiensten waar je zo naar binnen kon lopen. En in elke kerk waren er veel mensen. Buiten de kerken werd ijsjes (een soort room met een hoortje) en ceviche verkocht, een (vis)gerecht wat gemarineerd is in citroen en daarbij wordt van alles geserveerd, limoen, uien, pepertjes en wat bonen. Erg populair onder kerkgangers overigens.

Wij hebben ons aan beide niet gewaagd, alhoewel ik in het restaurant wel ceviche heb gegeten. Zeevruchten gemarineerd in tomatensaus met limoen en koriander. Erg smakelijk! Rem zat natuurlijk aan de Sirloin steak met friet.

Vanaf Cuenca zijn we gaan kamperen in Banos, sommige gelovigen in het katholieke dorpje zeggen dat Heilige Maagd Maria verscheen in de nabij gelegen waterval. Maarja, wie weet of het waar is? Het historische centrum is gelinkt aan de nabij gelegen actieve vulkaan. In Oktober 1999 is het hele dorp voor weken geëvacueerd geweest.

Banos staat bekend om de heet water baden, dit hadden we natuurlijk al een keer meegemaakt in Chili en natuurlijk al vaker in Japan. Maar het blijft heerlijk, nu gingen we ’s avonds naar de Banos, dit was super!

Buiten was het koud en de baden waren kokendheet. Zelfs een bad was te heet om erin te gaan. Natuurlijk hadden de locals de grootste lol toen we na één teen erin gestoken te hebben, ons alweer hadden omgedraaid en op zoek gingen naar het minder kokendhete bad.

Na twee uur te hebben gestoofd in een ander wat minder heet bad hebben we op de paardencamping gestaan. Op het campingterrein liepen enkele paarden te grazen en waren zo nieuwsgierig dat ze bij ons kwamen staan.

De volgende dag weer door na de op twee na hoogste vulkaan van Ecuador, de Cotopaxi. Onderweg in Latacunga kwamen we een Ford garage tegen en hier hebben we ons geluk opnieuw beproefd. Zouden ze ons wel helpen in Ecuador?

Ja hoor, geen enkel probleem, de auto kon nagekeken worden en de remschijf kon ook vervangen worden. Daar zat een barst in die waarschijnlijk is veroorzaakt door het koude water te rijden in Bolivia.

De chef de servicio vertelde ons dat juist de Ford Explorer een echt gewilde auto was in Ecuador. Ook omdat de regering in Ecuador een stop heeft gezet op het importeren van oude onderdelen van de Ford Explorer. Dus we moesten oppassen in Ecuador dat onze auto niet gestript zou worden voor de onderdelen omdat er een import verbod heerst. Goed om te weten! En dus gaat ons huis altijd in de parkeergarage in.

We konden tot 4500 mtr de vulkaan oprijden met de auto, daarna was het vulcano climbing. Toen we aankwamen was het mooi weer, maar nog altijd was de piek in de wolken. Nadat we heel veel (getrainde) climbers naar boven hebben zien lopen met hele uitrustingen, sloeg het weer om en stond binnen een mum van de tijd alles in de wolken.

Het National Park Cotopaxi was een prima campingplek om te overnachten, alleen het weer werkte niet mee en omdat we de vorige avond al hadden gekleund op de camping in een nabij gelegen park, besloten we om dan maar door te rijden naar Quito, wat nog maar 50 km van Cotipaxi National Park was verwijderd.

Nu staan we op het punt om Quito te verkennen!

[ngg_images gallery_ids=”97″ display_type=”ds-nextgen_royalslider”]

1 gedachte over “Ecuador”

  1. Toen jullie voor de kerk stonden, geen heimwee naar vroeger om een gebedsdienst bij te wonen? Met de auto naar 4500 mtr hoogte, voor de liefhebber. Liefs vanuit Beers

Reacties zijn gesloten.