Gouden stoepranden en chinezen in Brunei

Sibu
Na ons verblijf in Kuching zijn we verder naar boven gereden (volgens de map) en zijn we naar Sibu gereden, we vonden al veel Chinezen invloeden op dit Maleisische eiland. Maar Sibu spant de kroon, hier is de meerderheid van de bevolking Chinees.
En dat valt niet op te maken uit de menukaart waar babi pangang op staat (staat er ook niet op hoor! 🙂 ).

Maar je kan het meteen zien aan de drukte, alle versieringen en de winkeltjes. Het was weer even een flashback naar China en daar hebben we ons erg vermaakt en dus zou dat hier ook wel lukken. We hebben daadwerkelijk ook een Chinees hotel geboekt, met allerlei kerstmis versieringen reeds op de pui en de kerstboom al in de lobby. Apart om dat te zien terwijl je in korte broek en t-shirt nog zo warm hebt.

Auto konden we netjes parkeren voor het hotel en we zijn eigenlijk meteen de stad ingelopen om wat te bekijken omdat het nog licht was en er zou een grote night market zijn tot 12 uur ’s nachts. Aangekomen waren er nog enkele stalletjes ‘open’ en met open bedoelen we er zat nog geen doek overheen :-).

Nou, jammer maar helaas dit was de attractie van Sibu, dus dan maar even een Chinese Knock off zonnebril gekocht voor 10 ringgit. Fijn voor in de auto. Tijdens onze zoektocht naar een lekker eettentje kwamen we een groot billboard tegen van Malaysian Foodfair en laten we nu eens mazzel hebben. Het was ook vandaag!!!

Op naar oneindig veel foodstalletjes en een kleine kermis, met botsauto’s, een 5d Film (die we nooit gezien hebben) en gokken met frisdrank blikjes. Wat een verrassende avond, ook waren er optredens van de Chinese kinderen die liedjes zongen, (niet om aan te horen, echt niet!).

World Cup Soccer
Dus we hebben ons prima vermaakt op deze markt en na wat heerlijke nieuwe gerechtjes uitgeprobeerd te hebben, gingen we even kijken naar de kinderen die ontzettend vals aan het zingen waren. Dus midden in het publiek, dat hebben we geweten want de presentator kwam na ons toe en begon ons te interviewen. Waar we vandaag kwamen etc., dat ze allemaal met ons mee hebben geleefd met de World Cup Socccer en dat ze trots waren om Maleier te zijn, met alle verschillende geloven en afkomsten in een stadje.

Het was even slikken toen het woord aan ons gericht werd en alle ogen op ons gericht met honderden mensen om ons heen, zweten deden we al dus dat viel niemand op. Helaas natuurlijk weer geen filmpje van..
Dat was Sibu.

Brunei
De volgende dag op naar Brunei, we zijn prachtige landschappen voorbijgereden dwars door de jungle heen, met prachtige vergezichten en rustig rijdende mensen. Na een dagje auto kwamen we bij de grenspost van Brunei, waar alles goud is.
Dat dachten we althans, maar helaas. Het is niet allemaal goud wat er blinkt.

Na de grensformaliteiten werd het helaas al donker voordat we het hotel bereikt hadden en konden niet veel meer zien van de omgeving. Maar de wegen werden wel beter en de stad, het centrum wat we inreden was ineens een ontwikkelde stad met allemaal tweebaans snelwegen. Ingecheckt bij een heerlijk hotel, een mooi verjaardagshotel. Nog even zwemmen en hardlopen en daarna de
stad in, op zoek naar een leuk tentje, maar helaas alleen een lokale Starbucks met koffie thee en taart.
Wel hebben we de heerlijke specialiteiten gegeten (op aanraden van de conciërge), hete kip en sweet en sour garnalen, superlekker! Maar alles in een eetstalletje, niet wat je zou verwachten van Brunei.
Zaterdag avond in Brunei was net zo saai als zaterdagavond in Bunnik. Maar misschien waren we niet op de goede plek.
In Brunei worden geen alcohol en sigaretten verkocht, zou het daar aan liggen?

Sultan als kerstman
De volgende dag hebben door Brunei gewandeld en het de zo bekende huizen aan de rivier bekeken vanaf een bootje en meteen was inside informatie gekregen. Veel mensen uit Brunei gaan naar Maleisië om daar te roken en te drinken, alles eigenlijk te doen wat de sultan verbiedt. De huren van huizen zijn niet zo hoog, maar dat was van de bootjongen, geen idee waar hij woont, maar in ieder geval is de gezondheidszorg en het onderwijs gratis. ++ voor Brunei en eenmaal per jaar krijgt iedereen 1000 Brunei dollar van de Sultan, (omgerekend zo’n 661 euro), zo houdt hij velen tevreden.
We hadden verwacht over de dure auto’s en shopjes te struikelen, maar niets is minder waar, de standaard was beter dan in Maleisië maar niet zoals we hadden verwacht, gouden stoepranden en kranen.

Heerlijkste sushi ooit
De volgende dag op de verjaardag van Rem ‘de heerlijkse sushi’ ooit gegeten, in Kaizen Sushi in Brunei, dus een prima verjaardagsmaaltijd. Op de kaart stond Netherlands sushi, je raadt het al, met kaas :-). Zal wel iets te maken hebben met onze Queen die sushi zo lekker vindt en vrinden is met de sultan.

We hebben in ieder geval genoten van onze trip, op naar de volgende bestemming KK ofwel Kota Kinubalu. Zouden we de berg gaan beklimmen? Lees het in onze volgende post.

3 gedachten over “Gouden stoepranden en chinezen in Brunei”

 1. Toch denken wij dat ze niet slecht af zijn in Brunei! Gratis gezonheidszorg en onderwijs!!
  Lage huren en nog geld toe. Maar wel onder de knoet van de Sultan, niet roken en drinken….. Gesluierd?
  Dan maar geen gouden stoepranden.
  Prachtige foto’s weer.
  Liefs uit Arnhem

 2. Mooi verhaal weer. Vooral dat jullie geïnterviewd zijn. Top!
  En dus ook hardgelopen!?!?! Wat goed.
  Helaas kunnen we de foto’s niet bekijken maar die zullen wel weer prachtig zijn.
  Geniet er nog van, Wieb en Rob

Reacties zijn gesloten.