Het einde van de wereld

[google-map-sc width=”200″ height=”200″ align=”right” zoom=”2″]Afstanden die we normaal in Nederland op een dag niet rijden zijn hier normaal. Op woensdag zijn we naar Torres del Paine geweest met een tour. Aan het huren van een auto met benzine waren we meer kwijt geweest. 500 km heen en 500 km terug, alsof je even naar de Eiffeltoren in Parijs gaat kijken vanuit Nederland voor een dag.
Het park is zeer de moeite waard, het omvat bergen, een gletsjer, een meer, en vele rivier-rijke gebieden. De Cordillera del Paine is het middelpunt van het park, de torens oftewel de pieken van het park.
We hebben een wandeltocht gemaakt en gletsjers in de verte gezien, een machtig aangezicht van dit zeer heldere blauw witte ijs.

Van donderdag tot en met maandag hebben we een auto gehuurd en de dag begint al goed, als we de huurauto hebben opgehaald en we gaan met de ferry over naar Vuurland (Tierra del Fuego), worden we begeleid door dolfijnen, ze zwemmen naast de ferry mee naar de overkant. Mooie witte met zwarte dolfijnen die ons gezelschap houden.

Op Vuurland heeft iedereen maar 1 doel, rijden naar de zuidelijkste stad van de wereld, Ushuaia in Argentinië.

In het begin dachten we dat we dat op Vuurland weinig auto’s zouden rijden en alles heel primitief zou zijn. Niets is minder waar, alleen benzine is wat moeilijker te verkrijgen en alleen in de grotere stadjes. We hebben vele Argentijnen met jerrycans benzine in de weer gezien bij de oversteek naar Vuurland. Toen we eenmaal de grens met Argentinië gepasseerd waren en uiteindelijk aankwamen in Ushuaia was daar opeens een grote stad, met alle gemakken van de moderne wereld.
In de jaren ’70 heeft de Argentijnse regering gestimuleerd om hier een stad te vestigen. Bedrijven hoefden geen belasting te betalen en de lonen waren een stuk hoger dan in de rest van het land. Nu is het een grote toeristische stad en de poort naar Antarctica.

We hadden een voorstelling gemaakt dat het einde van de wereld vlak zou zijn en je alleen de zee zou zien. Ook dat was iets anders dan onze voorstelling. Je kijkt naar hoge bergen, waar sommige zelfs bedekt zijn met sneeuw. Dus vanaf het zuidelijkste stadje van de wereld kijk je naar bergen aan de andere kant van het Beagle kanaal. Tijdens ons verblijf van twee dagen hebben we een boot tour geboekt over het Beagle kanaal wat in het oostelijke deel Argentinië van Chili scheidt.

De boottocht voerde ons naar eilandjes met zeerobben, albatrossen en natuurlijk het eiland met de meest Zuidelijkste vuurtoren van de wereld. Alhoewel hierover nogal wordt getwist of dit de meest Zuidelijkste is.

Voor het eerst Parilla gegeten, Argentijns vlees dat aan de grill wordt klaargemaakt. Heerlijk mals vlees, zoals het hoort te smaken en waar Argentinië bekend om staat.

Vanuit Ushuaia zijn we naar Porvenir gereden en gaan we 100 jaar terug de tijd in, waar we overnachtten in een hotel uit de jaren ’60 compleet met gedroogde bloemstukjes op de kamer en bijbehorende bedsprei. Mijn haren gewassen met Pantenè shampoo wat in de badkamer lag en na inspectie uit het jaar 2005 kwam. Morgen gelukkig weer naar de bewoonde wereld van Punta Arenas.

[ngg_images gallery_ids=”88″ display_type=”ds-nextgen_royalslider”]

6 gedachten over “Het einde van de wereld”

 1. Weer een enorme belevenis voor jullie. Schitterende foto’s en met recht:
  Het einde van de wereld!
  Lieve groeten.

 2. Zo juist Planet Earth gekeken. Jullie verhaal en foto’s zijn net zo spannend en mooi als deze serie. Gin en Tonic hoopten naar buiten te mogen. Het gazon ligt sinds vannacht vol met sneeuw en het vriest. Dus blijven ze voorlopig maar binnen bij de kachel. Veel liefs.

 3. ja, nou weten we het wel. Kom maar terug, het is mooi geweest 🙂
  Zijn jullie bezig met een wedstrijdje of zo: welke foto is het mooiste en welk verslag het meest jaloersmakend?

  take care!

 4. Aat en Ina Laren

  Prima reisverslag met mooie foto’s! Missen jullie verdorie onze strenge winter met ‘s-nachts strenge vorst. Wordt veel ophef over gemaakt in de media, maar stelt weinig voor. Liefs uit Laren.

 5. Ik denk dat je aan het (niet) rijden in Patagonië weinig hebt gemist? Wij hebben ons er in verdiept voor een motortocht maar kwamen er achter dat het lange saaie afstanden zijn met constant een flinke zijwind.
  Patagonia is niet voor niets een bekend merk in fleece en outdoorkleding!

  Toen ik jullie zag tussen de pinguïns moest ik toch even aan Floortje dessing denken… Nou ja, de 10e is het weer trekking van de Staatsloterij…

  Stond vanmorgen bij -8 op het station in de wind. Gevoelstemperatuur -20. Vannacht op de Wadden -6, in het z.o. -13. Morgen 3-5 cm sneeuw, het blijft ook overdag vriezen. Dus haast je maar niet.

 6. Gert jan en miranda

  Sodeju wat klinkt dat allemaal weer fantastisch! Avontuurlijk, mooi, vrij, geen verplichtingen. Ben weer blij het allemaal, zij het uit tweede hand, te mogen meebeleven. Hier ondertussen bevroren waterleidingen, geen water uit de kraan en kou. Niets om te missen! Geniet ervan, vooral dat vlees Klinkt goed:)

Reacties zijn gesloten.