Mei vakantie in Zuid-Korea, deel 1

Op vakantie naar Zuid-Korea

Zuid-Korea is een schiereiland en ligt tussen Japan en China en grenst aan het vaste land met Noord-Korea. Op Schiphol hebben we een Lonely Planet gekocht, want zo goed voorbereid zijn we nou ook niet op deze reis, dus een Lonely Planet om even door de bladeren in het vliegtuig is wel handig. Op de laatste vlucht hebben we het boek even opengeslagen om meer te weten te komen over het land en zijn bijzondere geschiedenis, wel met een biertje erbij!

We landen in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea en ligt niet zover van de grens met Noord-Korea. Seoul is een moderne stad en kan zich makkelijk meten met onze Westerse standaarden en op sommige vlakke zelfs een stapje voor zijn, vooral op high tech gebied zijn ze soms een stapje verder.

Seoul kenmerkt zich door grote brede wegen, een ongelooflijk groot netwerk van metro’s onder de grond en het verkeer is beleefd, maar zoals in elke grote stad toch teveel auto’s voor het netwerk wat er ligt en met name op de ringwegen langs de rivier. Dus ook hier hebben we al in de file gestaan met de auto zoals tegenwoordig in alle grote wereldsteden het geval is.

Het eten is Korea is heerlijk en gelukkig kennen we al veel van het Koreaanse eten en weten we al wat van de menukaarten die voorgeschoteld krijgen.Zuid-Korea staat bekend om zijn Koreaanse BBQ, de Bibimbap en de Gimbap, de Koreaanse variant op de sushi. Bij elke maaltijd krijg je veel bakjes, per restaurant verschillende de inhoud van de bakjes. Ze zijn allemaal even lekker, maar soms ook te pittig zodat we sommige bakjes angstvallig mijden.

De eerste avond zaten we dus meteen aan de Koreaanse BBQ. Het menu bestaat meestal uit Pork, Varkensvlees van de nek, gewoon spek en nog wat andere varkensonderdelen die we niet eten als Nederlander.

Seoul bestaat uit ongelooflijk veel verschillende wijken net zoals een grote stad overal ter wereld. Deze wijken verschillen veel van elkaar, de ene is een studentenwijk waar we als jonge mensen ons prima thuis voelden. In deze wijk liepen honderden studenten door elkaar, met 1 doel samen zijn, samen eten, drinken en zingen en lol hebben.

Zie hier een filmpje van onze BBQ avondje in de studentenwijk om een uurtje of 8 s’ avonds, helemaal nog niet zo laat. Let vooral op de dame aan de rechterkant van Remko.

In een andere wijk, de beauty wijk zoals ik hem noem, zijn de cosmetica winkeltjes niet te tellen, werkelijk niet te tellen. De hele straat vol met cosmetica winkeltjes en dat vele straten lang en ook de zijstraten. Allemaal cosmetica zaken uit Azie, die wel drie tot 4 keer voorkwamen in een straal van nog geen kilometer. Bekende merken uit Europa waren hier niet te vinden. Deze vonden we wel weer in de straten met de high end en luxe merken, zoals de wijk Gangnam, van dat bekende liedje uit Zuid-Korea.

In Seoul staan twee prachtige paleizen vanuit de keizerperiode, allemaal van hout, omgeven met prachtige tuinen. Minstens de helft van de Koreanen liep vrolijk in klederdracht rond te struinen en zoals in alle Aziatische landen, de hele dag bezig met foto’s en selfies maken. Wat bleek achteraf, in winkeltjes om de paleizen heen kon je kostuums en jurken van klederdracht huren.

Hieronder zie je de wisseling van de wacht die er nog elk uur plaatsvindt. Met veel bombarie en veel vertoon worden de wachters afgelost en komen er nieuwe wachters op de uitkijk te staan.

Ook zijn we een avondje naar de shoppingmalls geweest, we komen uit KL dus we waren niet onder de indruk van de grote en de hoeveelheid winkels. Wel hadden ze prachtige winkels en omdat het een speciale maand was, speelde er buiten een concert zich af op hoogte. De orkestleden hingen aan touwen in de lucht en werden door hijskranen voortbewogen. De operazangeressen waren in grote jurken gehuld op enkele meters van de grond. Prachtig om te zien, we waren net op de juiste plek en juiste moment.

Seoul heeft een belangrijke rivier door de stad stromen, hier hebben ze een hele leuke wandelboulevard naast gemaakt, niet op straat niveau maar onder bij de rivier. Daar hebben ze allemaal verlichte kunstwerken in de rivier geplaatst. Een prachtig plaatje en een mooie manier om te wandelen of te joggen door de stad. Bij hevige regenval kan hier al het water van straat niveau heen stromen zodat het water uit de stad weg kan.

De presidentsverkiezingen die zijn gehouden waren op dinsdag 9 mei, ze hebben gekozen voor een liberale partij in Zuid-Korea en niet de conservatieve partij die al jaren aan de macht is, de partij van Park (recent afgezet door het corruptieschandaal met Samsung). Foto’s en video’s hieronder van de campagne zijn opgenomen van deze conservatieve partij bij het stadhuis, ons hotel lag hier vlak achter en zodoende stuitten we op deze manifestatie.

Seoul heeft zoveel te bieden dat we langer zijn gebleven dan gedacht, maar we willen toch ook het land zien en gaan en auto huren. Dat wordt onze volgende uitdaging!