Neusapen en riviersafari in Sukau

Na onze avonturen met Rosa de Oerang Oetang zijn we naar een hotel in Sandakan gereden, van een lodge in de jungle naar een 5***** Sheraton, een groter verschil bestaat er bijna niet. Met een zwembad op de 13de verdieping en uitzicht op de boulevard, de uitmonding van de zee. Even lekker een duik nemen met 30+ graden is toch wel zalig.

Drie kwartier van het stadje af is er een palmolie plantage met een neusapen centrum. De jungle moest wijken voor de palmolie plantage en later is bij de eigenaar het besef gekomen dat de neusapen die hier leefde toch ietwat in het gedring kwamen en het leefgebied kleiner was geworden met alle gevolgen van dien.

Dus nu hebben ze een leefomgeving proberen te creëren waar ze ondanks de plantage de apen kunnen ‘bij’ voederen op gezette tijden. Dus als de neusapen zin hebben kunnen ze komen en gaan, de wereld een beetje op z’n kop.

Toen we aankwamen zat er al een hele troep lekker te smikkelen en er was zelfs een neusaap die erg dichtbij kwam en sinds het begin van het centrum is blijven komen.
We hebben prachtige selfies kunnen maken met deze schitterende neusaap.

Bij het volgende platform zat een andere troep neusapen en we hebben zo’n geluk gehad want over het pad kwam een hele troep Silverback monkeys aanlopen.
Zo gaaf, twee soorten apen op één plek. We hebben genoten van de weer smikkelende apen en na het eten vielen ze stuk voor stuk in slaap. We hebben midden in een film van Animal Planet gezeten, zo dichtbij waren alle apen. De foto’s zullen voor zich spreken!

Sukau
Na veel twijfel en overpeinzingen hebben we het tóch maat gedaan, onze auto naar Sukau bestuurd. Alles was in tourpackages en we waren bang dat we daar ter plekker geen accommodatie konden vinden. Sommige tourguides hebben ons zelfs gezegd dat er geen GPS was in dit gebied.

Maar niets is minder waar, we hebben al the way op Google maps kunnen rijden, zo simpel en de gehele weg hebben we over asfalt kunnen rijden. Een makkie. Daar aangekomen waren heel veel lodges beschikbaar, vele homestays en we hebben gekozen voor Sukau Greenview met airco.

We hebben inmiddels 3 riviersafari’s gedaan, ontzettend gaaf, eentje in het donker wat echt wel spannend was en tijdens deze nachtelijke tocht hebben we twee pythons gezien. Ready for attack, maar gelukkig niet toen wij hem op de foto wilde vastleggen.

De ochtend safari’s zijn weer totaal anders, de jungle ontwaakt, terwijl de nachtdieren gaan slapen, gaat de rest op pad om de dag te beginnen. We hebben de neusapen in het wild kunnen aanschouwen en op het nippertje van de safari heb ik zelfs een Oerang Oetang gespot! Een genot om naar te kijken hoe dit prachtige dier lekker fruit uit de bomen plukt. Tijdens deze vaartocht hebben we ook prachtige gekleurde vogels kunnen vastleggen op een foto. Kortom het fototoestel heeft weer overuren gedraaid.

Nu op weg naar het puntje van Saba (voor ons dan), naar Semporna, en de start naar tropische eilanden.