Nieuwe vrienden in China

De boottocht over de Li

Alle reisboeken schrijven over de boottocht over de Li en iedereen die we spreken is dit een Must Do. Dus gaan we deze must do ook maar doen, we zijn er nu toch.

We hebben met een Belgische reisleider gesproken en hij vond de tocht erg indrukwekkend en de opzet nogal communistisch. Maar goed, kunnen we dat ook meemaken. We hebben bij het hotel geboekt zodat we zeker weten dat alles goed gaat.

Om 8.20 uur staan we stipt klaar om mee te gaan in een busje, 40 minuten later komen we aan in de haven. Met zo’n honderden andere mensen, die komen uit de tientallen bussen. We lopen achter onze gids aan met onze groep die zo’n 20 man is. We zijn de enige Engelstalige in de groep.

We lopen netjes achter de groep aan die op een van de vele boten aan boord gaan en bij volgorde van aankomst ga je naar je zitplaats. We gaan zitten en binnen 5 minuten ligt onze tafel vol met verpakt eten. Ze hebben ons al 5 keer van te voren gewaarschuwd dat het eten op de boot (de lunch die was inbegrepen) niet goed was, door de conciërge, bij de receptie, de gids, etc. Dus uit voorzorg hadden we ook wat ingeslagen, de mensen die aan onze tafel zaten ook. Alles lag dus meteen op tafel en we moesten meteen proeven van al hun lekkers. De menukaart kwam rond en je kon dus ook à la carte bestellen. Er werd druk gediscussieerd aan de tafel en er werd geroepen dat we met zeven waren (we hoorden in een keer “seven”), wij dus inclusief. En de vingers geleden over de menukaart en veel werd aangewezen.

Het scheen dat je vis kon bestellen en die door de lokale mensen aan boord werd gebracht, onze Hollandse nuchterheid vertelde ons meteen dat dit niet mogelijk was omdat we al vertrokken waren.

Toen de boot vertrok waren we buiten aan het genieten van het uitzicht en werden we gehaald door een persoon van onze tafel. We moesten onze spullen pakken want onze tafel ging naar buiten op het dek. De hele tafel inclusief stoelen werd verplaatst en we gingen op het dek zitten met z’n allen en wij waren uitgenodigd.

Nadat we al zo’n 20 minuten vertrokken waren haakten bamboebootjes aan onze boot aan en brachten ze spullen aan boord. Waarschijnlijk was dat de vis en de andere bestelde ingrediënten van de kaart.

Met handen en voeten en wat Engelse woorden hebben we met elkaar gepraat en kwam het bier op tafel. We hebben wel tientallen keren met z’n allen geproost en de lunch die werd geserveerd was wel voor 20 man. We hebben met z’n allen van een heerlijke Chinese lunch genoten onder het genot van een biertje en heel veel gelachen met ze. Het waren twee broers en twee zussen en een oom (denken we begrepen te hebben), het was echt bijzonder, dit is ook aan de foto’s te zien. We hebben van elkaar en met elkaar vele foto’s gemaakt en vaak geproost op China en Holland en the new Friendship.

Gebakken krabbetjes, gefrituurde sprotjes (!), lokale vis met maar 1 graat, allerlei groenten en noedels, alles lag op tafel. Later vertelde de gastheer dat deze lunch geen waste was, maar een bijdrage aan de lokale bevolking die het eten klaar maakte en de vis verkopen. Hij werkte bij de Chinese spoorwegen en was trots op China en wilde ons laten zien dat China een prachtig land is, met fijne mensen.

Nou we waren al onder de indruk, maar nu nóg veel meer van deze vrijgevigheid en warmte van de Chinezen.

We hebben @adressen uitgewisseld, dat kan leuk worden in het Mandarijns :-).

Na deze indrukwekkende boottocht zijn we ’s avonds het dorp Yangshuo in gegaan en hebben we wéér lekker gegeten in een tentje en een biertje gedronken. Daarna wilden we nog even in een kroegje een drankje doen om de speciale dag in te luiden. Na vele kroegen met knetterharde muziek vonden we een kroegje met een gitaarspelende jongen, zodat onze oren niet gaan suizen en we elkaar konden verstaan.

Na ons eerste biertje werden we uitgenodigd door een groepje van 4 jongens voor een een spelletje dobbelen. We hebben deze uitnodiging aangenomen en 5 minuten laten hadden we het grootste plezier met wat dobbelstenen en onze nieuwe vrienden. Na vele biertjes later is de tijd overgegaan van 23.59 naar 00:01 en was het einde van een prachtig jaar en zeer speciaal jaar. Die dag hebben we tientallen keren geproost met onze Chinese vrienden op de boot en in de kroeg, dat het jaar maar weer zo goed mag worden.

Bijzonder om samen in China te zijn, wie had dát gedacht?

3 gedachten over “Nieuwe vrienden in China”

  1. Leen en Bep

    Wat een geweldige belevenissen! Het is inderdaad een ongelooflijk bijzondere reis die jullie maken. En niet ziek geworden van al dat bijzondere eten!! Nog een week… Geniet ervan.
    Lieve groet uit Arnhem

  2. Ik heb de flesjes niet geteld, maar ik schat dat er die dag inclusief de avond nogal wat flesjes doorheen zijn gedaan. Remko was bijzonder populair. De hapjes op de boot zagen er schitterend uit en zullen ook wel lekker zijn geweest. Hebben jullie die gasten niet uitgenodigd om een paar weken hier te genieten? Liefs vanuit Bunnik

Reacties zijn gesloten.