Orang Oetangs in Sepilok, Saba

Zo de verjaardag zit er weer op, weer 365 dagen wachten. We stappen weer in de auto, van Brunei naar Kota Kinubalu is het maar een half dagje rijden over een goed te berijden weg.
We krijgen twee grensposten, want we gaan Brunei uit en later weer in, Brunei bestaat namelijk uit twee ‘stukken’ die niet met elkaar verbonden zijn. Wat de achtergrond hiervan is weten we niet.Onderweg zien we langs de kant van de weg ontzettend veel eetstalletjes en we nemen een portie gebakken banaan, zó lekker en vers, dus erachteraan nog een tweede portie. Heerlijk!

Kota Kinubalu
We hebben geboekt in een nieuw hotel in Kota Kinubalu wat op 5 minuten loopafstand is van de zee waaraan aan een stuk allemaal eetstalletjes en marktstalletjes zijn.
Van allerlei verse vis, groenten, fruit en gedroogde vis (helaas even de neus dicht want ruiken doet het goed).

’s Middags en ’s avonds wandelen we van het ene overdekte marktkraampje naar de andere. Ons doel is een visrestaurant, wat we via een advertentie hebben gezien, een resto met allemaal visaquariums. Maar helaas gesloten voor renovatie.
Dus dan maar aan de Nassi Pattaya, (nasi goreng met een omelet eroverheen met mayo en een soort Aziatische ketchup), het favoriete gerecht van Rem.
Kota Kinubalu doet aan als een grote stad en is ook de grootste stad van Saba, maar als je alle primitieve stalletjes ziet, denk je toch meer aan een dorp.

Sepilok
Volgende dag meteen op weg naar Sepilok, bekend om het rehabilitatiecentrum voor Orang oetangs en Sunbears. We slapen die nacht in de jungle en genieten van de geluiden om ons heen die het spannend maken.
Vroeg uit de veren deze ochtend voor de Orang Oetangs en de Sunbears die in afzonderlijke centra’s opgevangen worden. De centra’s zijn tegenover elkaar gelegen. Tegenwoordig is het verboden om Sunbears als huisdier te hebben, maar een aantal jaren gelden was het hier heel normaal.

Het centrum bestaat sinds 2008 en ze zijn begonnen met 7 beren die ze hebben opgevangen, inmiddels zijn het er al 28, want er komen steeds meer beren bij die men bij mensen thuis aantreft of zelfs in restaurants waar ze waarschijnlijk op de menukaart staan. Want volgens enkele bewoners zal het eten van een Sunbear je namelijk genezen van alles wat je mankeert.
Voor ons is het prachtig om de Sunbears van zo dichtbij te zien, de kleinste beren ter wereld.

Orang Oetangs
Maar nothing beats the Orang Oetangs. Wist je dat de Orang oetang voor 94% hetzelfde DNA heeft als een mens? Wonderlijk hè!

De Orang Oetangs worden 2 keer per dag bijgevoerd (als ze willen want ze leven in de jungle) en daar heb je dus grote kans om ze te zien. Dit zijn degenen die rond het rehabilitatie centrum blijven rondhangen. Er zijn er ook verschillende die de jungle intrekken en zich niet meer laten zien. Deze zijn dus echt gerehabiliteerd.

In een ander gedeelte hebben ze nóg een plek gemaakt waar we ze van een afstand kunnen bekijken hier krijgen ze nog meer aandacht en zitten ook de nieuwe Orang Oetangs die nog een lange weg te gaan hebben. Het reïntegratie traject duurt zo’n 10 jaar (!)

Maar het terrein is zeer groot en toen we zaten te lunchen kwam er een Orang Oetang voorbij, ze kunnen natuurlijk overal komen. Dit was een kleintje wat prachtig aan het poseren was bij de ingang en hebben een paar prachtige foto’s kunnen maken.

Wij hebben dit kleintje gevolgd op strooptocht over het terrein, nou ja kleintje, Rosa was toch al 13 jaar. Ze ging alle prullenbakken langs op zoek naar voedsel maar kon gelukkig niets vinden.

Toen bedacht ze dat ze wel zin had in een slok water en pakte onze drinkfles af, maar Rem pakte ‘m direct weer terug. (dit staat wel op film!) Ook goed dacht Rosa en ze ging weer vrolijk verder op een tocht door het park.

We hadden weer een super dag door deze prachtige dieren die we met geluk van dichtbij hebben kunnen zien.

Morgen naar de neusapen, Proboscis Monkey, hopelijk kunnen we ze daar ook weer zien, niets is namelijk zeker. Het blijven wilde dieren die overal kunnen gaan en staan en hangen in dit geval, waar ze maar willen.

1 gedachte over “Orang Oetangs in Sepilok, Saba”

  1. Het is al weer een prachtige reisbeschrijving en hetzelfde geldt voor de fotoreportage! Zo kunnen we meegenieten.
    Liefs uit Arnhem

Reacties zijn gesloten.