Op naar Kenya

14 september 2005

Mozambique, Beira

Vertrokken uit Zuid-Afrika en via de grensovergang Komatipoort, Mozambique ingereden. Dat is alweer bijna twee weken geleden en de reden dat we zo snel vertrokken uit SA is omdat we een baan aangeboden kregen in Mozambique, Bilene om precies te zijn.
Eerst nog een nachtje in Maputo geslapen en wat ze over de hoofdstad vertellen is waar. De gevolgen van jarenlange burgeroorlog zijn nog goed zichtbaar, maar de stad is in opmars, gebouwen worden weer opgeknapt en de wegen weer opgelapt.
De stad geeft een mooi uitzicht over de baai en de eerste tekens van hotelketens, mobiele telefoons, fast food ketens trekken het aanzien van de stad op. De mensen zijn erg aardig en behulpzaam, daar staat Mozambique ook om bekend.

Op naar Bilene, de lodge, een mooie rit langs de zee op een gloednieuwe weg en het bleek al snel dat we voor het eerst weer echt in Afrika waren, geen supermarkten, winkelcentra etc. meer, maar alleen nog maar hele kleine winkeltjes met grote Coca Cola logo’s erop en marktkraampjes langs de weg.
Bilene zelf is maar een klein dorpje waar het twee weken in december en twee weken in juli volloopt met Zuid-Afrikanen die daar vakantie komen houden. Nu was het erg echter verlaten en waren de toeristen op één hand te tellen.

De lodge lag aan een mooie baai met een wit strand, het was erg rustiek gebouwd, kortom veel riet en hout. Maar je raadt het al, veel riet en hout in een malaria-muggen omgeving is niet echt de ideale werkplek. Om kort te gaan, heel kort: de accommodatie was beneden peil, erg ver beneden peil (Stanley was nog beter.. ) Anyway na een weekje werken zijn we weer met onze Sani vertrokken….
De eerst rit was naar Inhambane, één van de oudste steden van Mozambique. We kwamen er erg laat aan vanwege een steeds slechter wordende weg met veel “potholes” en besloten eerst maar wat te eten.
De camping lag naast het restaurant dus dat was gemakkelijk, alleen wilde de Sani niet meer starten… De startmotor wilde niet pakken dus moesten we ‘m aanduwen, dat lukte gelukkig meteen met hulp van twee (hoe kan het ook anders?) Zuid-Afrikanen.
Na een onrustige nacht met veel muggen in de auto en een zieke Nicole zijn we de volgende dag vroeg vertrokken.
Een aardige Zwitser hielp ons bij het starten van de Sani door met een combinatietang op de startmotor te kloppen terwijl Rem de sleutel omdraaide en dat lukte meteen. Even langs de garage maar daar startte de Sani gewoon weer dus hebben we er niets meer aan laten doen, waarschijnlijk kwam het door het schudden en trillen van de auto. We hebben de auto volgetankt en groente en fruit op de markt gehaald en zijn door ruw zand 15km naar Coconut Bay gereden. Nu hebben we twee dagen heerlijk uitgerust en zijn we weer gewend aan het kamperen, op weg naar Vilankulo!

(ondertussen zijn we alweer hobbelend en potholes ontwijkend in Beira aangekomen en hebben we de rest van de fotos ook geplaatst)

[ngg_images gallery_ids=”33″ display_type=”ds-nextgen_royalslider”]