Pingyao, terug in de tijd binnen de stadsmuren

Het treinstation van Beijing is erg groot en vandaar gaan er tientallen treinen per dag naar de rest van het land. Bullit treinen, boemeltreinen en alles daar tussen in. Wij hebben een kaartje (1ste klas) met de bullit trein van Beijing naar Tuayan, waar we overstappen op de boemel naar het best bewaarde Chinese dorpje van de Ming dynastie (althans dat schrijven de boeken). Een stadje niet te missen in onze highlights reis door China.

We worden geadviseerd door het hotel om 1 uur van te voren bij het treinstation te zijn, omdat het nogal groot schijnt te zijn en je even tijd nodig hebt om te zoeken. Dus goed voorbereid zijn we er minstens een uur van te voren, en vinden meteen de goede vertrekhal. Alles is in het Chinees maar gelukkig komen de nummerieke stelsels overeen en kunnen we de treinnummers lezen.

Dus we hebben nog tijd om even ontbijt te halen in de vele standjes in de grote hal. Ik ga voor een bakje gebakken nasi (wat erg pittig blijkt te zijn). Rem gaat voor een bakje dim sum en hebben ook nog wat broodjes kunnen kopen waar ze geprobeerd hebben de Franse krentenbol te maken, ik zeg geprobeerd.

Maar we hebben in ieder geval genoeg voor in de trein, de treinreis duurt 2,5 uur en legt zo’n 500 km af. De trein van Bunnik naar Utrecht, kreunt, zucht en schommelt veel meer dan deze trein. Deze vliegt als het ware over de grond, het landschap schiet aan je voorbij, maar je hebt niet het gevoel dat je op sommige stukken zelfs 300 km (!) per uur rijdt.

Het voelt alsof je in een vliegtuig zit, ze komen langs met drinken en eten, voor eerste klas passagiers zelfs gratis. Na deze rit moeten we overstappen op een boemel en nog eerst een kaartje kopen, maar waar?

Na vaak vragen en komen we aan bij een loket waar we twee kaartjes willen bestellen, we hebben het loket gepakt met de kortste rij, deze dame roept in het chinees iets naar een jongen van loket 15, deze komt aangesneld en verteld dat we bij hem een kaartje moeten kopen. Ze helpen allemaal, dus wij naar rij 15 en kopen netjes twee kaartjes bij hem. Hier weten ze precies wie met de trein gaat want overal voeren ze je paspoort nummer in.

Dus een uur later zitten we weer in de trein maar deze keer niet zo luxe, maar op klein en kort bankje in een volle coupé. Goed in de gaten gehouden door de hele coupé komen we aan bij onze bestemming en stappen we samen met onze buren uit. Dan nemen we een taxi naar het hotel en komen aan in een prachtig authentiek hotel midden in de oude stad.

Gelukkig wel witte lakens, met een amusante badkamer en een bed waar we niet wisten hoe we moesten gaan liggen. We zijn maar in de lengte gaan liggen ivm de lengte van Rem, dat ging ook prima!

Het dorpje was prachtig, een groot openluchtmuseum en heerlijk eten! Het dorpje had tientallen kleine musea binnen de stadsmuren en we hebben ook nog een stadswandeling gemaakt over de muur. Het dorpje was even terug in de oudheid met de nieuwe moderne souvenirs. We hebben lekker door de straatjes geslenterd en de dag erna fietsen gehuurd en buiten de muren gefietst. Ook weer een prachtige ervaring!

Loopgroep Bunnik kan trots op me zijn, want ook hier heb ik me netjes aan het trainingsschema gehouden met natuurlijk Rem als fietsende coach.

4 gedachten over “Pingyao, terug in de tijd binnen de stadsmuren”

 1. Leen en Bep

  Wat een avontuur! Prachtige foto,s weer. Ziet er echt Chinees uit.
  Lieve groet uit een regenachtig Arnhem.

 2. Hahaha, heb je die felgekleurde broeken nou met opzet gefotografeerd? Doen me heel erg denken aan mijn souvenir uit Thailand. Heb je er een gekocht Nicole? Kunnen we samen de show stelen deze zomer!! En wat goed dat je aan het hardlopen bent! Actief, hoor! Is het niet bloedheet in China?

  Liefz, Sam

 3. Wat een mooi treinstation in Beijing. Wat zijn jullie sportief, met de trein, hardlopend en fietsend. Mijn trainer heeft andere regels, geen muziek op tijdens het hardlopen, genieten van de omgeving. Remko kan jou moeilijk coachen met de oordopjes in. Zal ook wel niet nodig zijn. Ook weer een paar schitterende culinaire foto’s erbij. Ook op ” straat” gegeten! Op de foto’s oogt alles (straat etc) heel schoon en netjes. Liefs vanuit Bunnik. PS: het is hier momenteel hondenweer.

 4. Wieb en Rob

  Lopen? Lopen? Ik zie je liggen, eten en met je handen in je zakken staan. Oh nee, wacht. Ik zie nu inderdaad een foto waarop je aan het rennen bent. Goed bezig Niek! Houd vol!

Reacties zijn gesloten.