Rondje compleet

Glas van wijnhuis Rust & Vrede, Zuid-Afrika
2 september 2006

Zuid-Afrika, Kaapstad

We zijn weer in Kaapstad!!!
Met 50.000 km meer op de teller van onze trouwe Sani zijn we weer op hetzelfde punt waar we anderhalf jaar geleden – na het korte Zambia avontuur – zijn begonnen.

We werden in het Golden Gate park wakker na een waardeloze stortregennacht en we hadden het die nacht behoorlijk koud gehad en pas bij daglicht zagen we dat er sneeuw op de berg lag op de camping. Afgelopen November hebben we daar nog heerlijk gewandeld in de bloedhete zon, nu had je ski schoenen nodig om te wandelen.

Tijdens de rit van die dag naar Leshoto hebben we de sneeuw zien liggen in de Drakensbergen, heel apart als je de airco in de auto aan hebt met uitzicht op de sneeuw. Helaas hebben we door de wintercondities de Sani Pass in Leshoto (een best heftige 4×4 route die een van ons heel graag wilde doen) niet kunnen doen omdat hij afgesloten was door de sneeuw.
We hebben in Leshoto niet gekampeerd,
(-5 C°), maar in een traditioneel rondaveltjes geslapen. Zonder enige problemen hebben we een nieuw visum verkregen in Leshoto en kunnen we weer drie maanden vooruit.

Op weg naar de Gariep dam hebben we de Sani uitgerust met een wel heel erg apart luxueus snufje. En we hebben het dan sindsdien ook niet meer koud gehad tijdens het slapen….. Het enige wat ons toen nog van het kamperen belette was de regen en storm.
We zijn door de Free State naar de Easter Cape gereden via een van de oudste Voortrekkersdorpjes, Graaf Reinett, waar de NL boeren heen zijn verdreven door de Engelsen.
De laatste safari´s hebben we gedaan in Mountain Zebra en Addo Nationaal Park alwaar we hebben besloten dat we nu wel genoeg dieren deze reis hebben gezien in de bush.
In Port Elizabeth waaide het zó hard dat we niet eens de tent hebben uitgepakt maar alleen de koffers hebben versjouwd naar een Protea Hotel alwaar een casino aan vast zat….je raadt het al, gokken (deze keer black jack), gin tonic en veel adrenaline rushes.

Vanuit daar naar Knysna (grijs door het weer) Mosselbaai (walvissen vanaf onze campingspot) Cape Agulhas (het zuidelijkste puntje van ZA), Gansbaai (ontbijt in zee), Hermanus (weer walvissen). Onderweg hebben we weer het een en ander meegemaakt zoals gewoonlijk.
En we hebben alvast een voorproefje gehad van het weer wat ons in Holland staat te wachten, regen, storm en een beetje zon..

In Wilderness, waar we gelukkig hadden besloten niet te gaan kamperen maar in een blokhut in een Nationaal Park te overnachten, heeft het die nacht zo hard geregend dat de snelweg N2 (de zgn. Garden Route) naar George de volgende dag was afgesloten ivm instortingsgevaar. Een gedeelte van de asfaltweg was al afgebrokkeld in de zee. Dat was hetzelfde stuk waar wij de vorige avond nog overheen waren gereden toen we uit George terugkwamen…
In Gansbaai heeft Rem ‘Cage diving’ gedaan zoals ze dat hier noemen.
Dan varen ze met een boot de zee op en hangen ze een kooi aan de boot in het water, gooien ze aas uit en mag je in de kooi onderwater en zie je de witte haaien langs je voorbij zwemmen.
Maar dit verhaal wordt vervolgd en herhaald omdat het zo hard waaide de golven zo hoog waren (windkracht 380) dat er meerdere ontbijten, zoniet alle, in zee zijn belandt en slechts 1 witte haai is gezien die er weer heel snel vandoor ging wegens al het braaksel…
Dus nu mag ik mijn geluk nog een ander keertje gaan beproeven als het weer beter is en het niet zo hard waait.
Nu zitten we in een heel leuk appartement aan de Waterkant, een van de hippe buurten in Kaapstad met restaurantjes (Japans!) en cafeetjes (cocktails) om de hoek.
Gisteren zijn we wijntjes gaan proeven bij verschillende wijnboerderijen in Stellenbosch. We hadden ondermeer een wijnboerderij uitgezocht waar je wijnen kan proeven met complimenterende chocolaatjes, dit was een hele aparte en heerlijke proeverij. Na vele, welgeteld 13 verschillende wijntjes (slokjes, uitspuwen is zonde) zijn we tuuterdetuut even gaan lunchen (!?) en ontnuchteren met een kop koffie….

[ngg_images gallery_ids=”50″ display_type=”ds-nextgen_royalslider”]