Snorkelen bij Mabul, Semporna

Aankomt in Semporna, de meningen waren verdeeld over het stadje, sommige vonden dat je er zo snel genoeg weg moest gaan en alleen als vertrekpunt te gebruiken naar de vele eilandjes rond de kust. Andere vonden dat je even moest blijven om de charme te ontdekken en te ervaren.

Wij gebruiken het stadje als uitvalsbasis, het is een stadje wat de afgelopen jaren niet is veranderd, alle oude gebruiken zijn zichtbaar en de bevolking leeft zoals ze al jaren doen. Oude markjes met verkoop van vis uit de zee, groenten en fruit uit de jungle, een prachtig gekleurde moskee en vele kleinschalige hotelletjes voor alle duikers die het stadje gebruiken als uitvalsbasis zoals wij. Het stadje is arm en straalt het leven in Borneo uit. We zijn niet meteen gegrepen, maar de mensen zijn zo ontzettend aardig en lief, er is een standje met gebakken banaan met kaas (!?), je hoort ons niet klagen 🙂

Duiken op Sepilan eiland, zo’n 45 minuten uit de kust laat elke dag 120 mensen toe, het eiland heeft geen accommodatie en om het eiland kan je goed duiken volgens degene die we gesproken hebben en wat we hebben gelezen.
Elke organisatie krijgt dagelijks een aantal vergunningen. Rem had zich er al op ingesteld dat het te kort dag was om nog een vergunning te krijgen, vaak moet je deze weken van te voren al boeken. Maar we hebben gelukkig voordeel van het laagseizoen en er is nog 1 plek beschikbaar over een aantal dagen. Dus lucky Rem!

In de tussentijd hebben we de keus om naar Mabul eiland af te reizen voor 1 nachtje, de andere dag moet hij weer beschikbaar zijn voor zijn duiktrip naar Sepilan.We kiezen ervoor om op het eiland Mabul te slapen, zo’n 40 minuten uit de kust. Ook dit is weer een gok, want je weet het allemaal niet, we boeken 1 nachtje met snorkelen en als we daar zijn kunnen we weer beslissen of we nog een dagje snorkelen. Aan de temp van het water zal het niet liggen (26-28 graden)..
Ook kunnen we op een omgebouwd booreiland slapen, maar daar kiezen we niet voor. Op de foto’s kan je het booreiland goed zien liggen net voor het eilandje.

Mabul eiland is een eiland waar staatloze mensen wonen (deze hebben geen Maleis paspoort), ze noemen deze mensen zee zigeuners, er wonen ook Maleiers in een zeer kleine dorpje op het eiland en er zijn enkele resort gebouwd op het eiland en ook in de zee, prachtige huisjes midden in een zee met water zoals kraanwater.
Een eiland zoals je het niet zou verwachten, binnen 40 minuten kan je rond het eiland lopen, zo klein is het.

Ons dagje snorkelen is super, we gaan drie keer snorkelen en in de tussentijd hebben wen een heerlijke lunch en een koffie en thee break. De sfeer in de lodge is zeer aangenaam en iedereen is happy en in vakantie stemming, de lodge wordt goed gerund!

We zien zoveel vissen en snorkelen dus 3 keer op prachtige plekken rond het eiland, we zijn zelfs zo gelukkig want we zien zelf schilpadden. Prachtige beesten die zo vredig door het water bewegen, zo gracieus. Een onderwater plaatje, vele om ons heen hebben allemaal onderwatercamera’s, de onderwater selfies hebben we nog niet kunnen ontdekken. Ons toestel is niet geschikt voor water en kunnen jullie dus ook niet laten meegenieten van deze prachtige onderwater wereld.

De accommodatie is prima op het eiland en we slapen als rozen (!?) want een hele dag in het water is erg vermoeiend. We schrijven ons in voor nog een dagje snorkelen om daarna weer de boot te pakken naar het vaste land.
De volgende dag zien we nog minstens 30 schildpadden op onze drie snorkeltrips, de schildpadden hebben zelfs een doorsnede van 150 cm, zo groot zijn ze.

Op de laatste snorkeltrip heeft Rem samen met onze gids twee morenen bevrijd uit een viskooi, deze waren nietsvermoedend in de viskooi gezwommen en konden er niet meer uit. Dus kooi en al naar de boot en daar een gaatje gemaakt zodat ze weer het water in konden. Dat is het nadeel van bewoners in en om de eilanden, voor hen is vis eten, en voor ons zijn deze tropische vissen een bezienswaardigheid. Nooit hebben we op onze trips deze twee gecombineerd gezien en dus met alle gevolgen van dien, zoals ook met het afval, flesje, blikjes, zakjes, wat helaas niet goed wordt afgevoerd danwel wordt weggegooid.

De duikscholen hebben vele programma’s opgezet voor educatie over afval en het behoud van koraal en alles daaromheen. Het is een langzaam traject en volgens de medewerkers wordt het beter. Wij hebben ook geholpen met het wekelijkse beach clean uurtje. Alle kleine beetjes helpen, maar er moet nog veel gedaan worden.

Wij hebben in ieder geval twee dagen heerlijk gesnorkeld en prachtige vissen en zeer veel schilpadden van hééél dichtbij mogen zien, dus onze trip was fantastisch!

Rem heeft nog een dagje zee tegoed en gaat duiken rondom Simporna.
Daarna rijden we terug naar Kota Kinubalu en stoppen en slapen we nog even bij Ranau aan de voet van de berg Kinubalu.

De volgende dag rijden we naar het vliegveld en stappen we op het vliegtuig naar Kuala Lumpur, waar we nog een weekendje spenderen in ons hotel bij het KLCC park bij de Petronas Towers om de hoek.